Toestemming

Het kind in ons neigt te denken dat er iets grondig mis is, als hij of zij geen bevestiging, instemming of  toelating krijgt om een beweging te maken die hij graag wilt maken. Het gaat toestemming vragen of zich inbeelden dat het nooit toestemminge gaat krijgen en het niet vragen. Als een negatief antwoord vermoed wordt of gekregen wordt, besluit het te wachten en de kans te laten passeren.

Het volwassen stuk in ons kan leren dat wij ook kunnen bewegen zonder toestemming van anderen, zelfs van mensen die belangrijk voor ons zijn – onze ouders, partner, kinderen, collega’s, vrienden,…-. Uiteraard kunnen er in bepaalde omstandigheden consequenties volgen. Dan is de vraag: “Kan ik omgaan met de consequenties van mijn beslissingen?”. Dat is verantwoordelijkheid én vrijheid.

Het is niet altijd makkelijk om in verschillende reële privé- en professionele situaties het verschil te voelen tussen de automatische reactie van het kind en de mogelijkheden van de volwassene. Oefening baart kunst. Jezelf de discipline opleggen om je reacties te bevragen en tegen een nieuw licht te houden, loont. Vrijheid is voor niemand een vanzelfsprekend gegeven. Het is iets wat wij kunnen leren.

#therapie #eigenkleur #transpersonal #transpersonalcoaching