Onze eigen demonen en de weg naar vrijheid

Ik startte Eigenkleur 14 jaar geleden. De groei, evolutie en transformatie van deze praktijk is een ongelooflijke tocht geweest, één van de mooiste avonturen van mijn leven. Ik voel veel dankbaarheid voor de mogelijkheden die er waren en iedereen die daar zijn of haar steentje aan bijgedragen heeft. Het was mooi in de eerste plaats omdat het mij toeliet te leren, te leren over dit ongelooflijke vak, over mezelf en over wat een mens tot mens maakt.

Het is een zoektocht geweest. Naar wie ik ben als therapeut, naar wat effectief is in therapie. Niets van wat gebeurde – noch wat blij maakte, noch wat pijn deed – had ik me vooraf kunnen voorstellen. Dat is vermoedelijk het belangrijkste wat ik leerde. Hoe beperkt ons voorstellingsvermogen en ons aanvoelen kan zijn. Ons denken en voelen is als een huis zonder vensters. Er is kracht nodig willen we openingen creëren zodat er licht naar binnen kan en we meer zien. Deze kracht ontwikkelt zich niet zomaar. Het werkt beter als ik als therapeut mijn eigen demonen onder ogen kom en van daaruit een krachtiger voorbeeld naar mijn cliënten ben. Het onder ogen komen van je eigen demonen is de enige echt effectieve weg naar meer vrijheid. En in de vele begeleidingen die ik gedaan heb, ging het heel vaak om het zich vrij voelen.

Ik ben deze praktijk gestart als gestalt-therapeut en dankzij het proces van de afgelopen jaren omschrijf ik het werk dat ik nu doe als transpersoonlijke therapie (transpersonal therapy/coaching). In deze nieuwe vorm van therapie staat authenticiteit centraal. Ik leid begeleiders – therapeuten, coachen, counselers, consultants, trainers,…- op in dit nieuwe. Wie graag authentieker wil worden is zijn werk als begeleider, en krachtiger en met meer inzicht in zijn interventies, is welkom. Meer info over deze gecertifieerde training via deze link.

Bart De Coninck
www.bartdeconinck.be