Kleine stappen

  • – Wil je graag iets realiseren in de vorm van een professioneel project?
  • – Wil je graag een verandering in de communicatie met je partner?
  • – Wil je graag een flinke boost geven aan je conditie?

Soms is het verlangen naar iets wat we graag willen zo groot, dat het ons verlamd. Of lijkt het einddoel zo ver weg dat het ons demotiveert om eraan te beginnen. Of fluisteren allerlei stemmetjes in ons hoofd dat we ons beter kunnen inhouden om niemand tegen de haren in te strijken.

Welke redenen we ook bedenken om geen acties te ondernemen, ze komen in verschillende manieren in ons op, en zijn bijna altijd gebaseerd op angst. Angst is een natuurlijk beschermingsmechanisme waar we ons in de eerste plaats bewust van dienen te worden en vervolgens naar moeten kijken of deze “beschermende” reflex nog wel dienend is of ons eerder in de weg staat.

Als we iets anders willen (realiseren, voelen of ervaren) dan wat er nu is, hebben we iets anders te doen dan wat we nu doen. Dit betekent dus per definitie om ongekende of ongemakkelijke paden te bewandelen. Een bepaalde vorm van weerstand of spanning hoort daarbij. Als het super gemakkelijk was, had je het immers al veel eerder gedaan.

Om “het” dan in behapbare of kleine stukken te hakken is voor mij een prettige en efficiënte manier om dingen in gang te krijgen, veranderingen te realiseren en resultaten te boeken. Soms weten we ook alleen nog maar stap 1 en is het nog onduidelijk wat de stappen erna zullen zijn. Probeer dan niet je hoofd te breken over stap 2, 3…, maar spring in de onwetendheid en laat jezelf verrassen op het nieuwe pad.

Job Hulshoff