Kennismakingsgesprek psychotherapie

In het kennismakingsgesprek psychotherapie vertellen cliënten vaak met schroom dat het niet goed met ze gaat. Alsof ze ergens gefaald hebben. In mijn beeld is juist het tegenovergestelde het geval.

Het feit dat het niet meer zo goed met je gaat, is een teken dat je niet langer kon blijven doorgaan op de manier die je altijd gewend was. Dat er óf iets in jou óf iets in jouw omgeving is gebeurt/verandert dat jouw automatische piloot heeft doen haperen of zelfs stil vallen. En als we iets wel als onprettig, onveilig of frustrerend ervaren is het wel als we niet langer “gewoon weer kunnen doen zoals het vroeger wel altijd ging”.

Een mens wil van nature groeien en zich ontwikkelen. En tegelijkertijd hebben we in de eerste fase van ons leven geleerd om interne veranderingen vooral te voorkomen. Als je imprint is dat verandering kan betekenen dat je buiten te boot gaat vallen, zegt heel jouw systeem continu dat je je beter koest kan houden.

Tot op een dag jouw “essentie” of “je ware ik” het lef heeft om wat meer te voorschijn te komen. Het nieuwe begint de drukken en te schuren, want het beschermingssysteem is niet van plan zich zomaar over te geven. Hier begint het proces van persoonlijke ontwikkeling, emotionele groei en spirituele vrijheid.

“Welcome on your true journey!”

Job Hulshoff