Jij, ik en de relatie

In vele relaties – intieme, familiale, professionele – krijgen de ‘jij’ en de ‘ik’ veel aandacht. Meestal richten we ons op de ander  – ik please, ik doe mijn best voor de ander, ik moet het goed doen in de ogen van de ander, ik zorg voor wat de ander nodig heeft, ik wil begrip of steun van de ander ik heb het nodig dat de ander mij nodig heeft, …- in een onbewuste poging om een betere realiteit voor mijn ‘ik’ te creëren.

We stellen ons te weinig de vraag: “Wat heeft de relatie van mij nodig?”. Dus niet “Wat heeft de ander van mij nodig?”. Nochtans is deze vraag fundamenteel wil de kwaliteit van onze relaties verbeteren en wij innerlijke rust, kracht en vrijheid ervaren.

Wat heeft de relatie van mij nodig?

  • dat ik zelf verantwoordelijkheid neem voor mijn behoeften en ze niet automatisch bij de ander neerleg
  • dat ik begrijp dat mijn automatische aannamen – wat ik voel, denk, …- slechts mijn perceptie zijn en de automatische aannamen van de ander slechts diens perceptie
  • dat ik weet dat de ander in mij slechts delen van zichzelf ziet en ik in de ander ook enkel delen van mezelf
  • dat ik de verantwoordelijkheid neem voor de transformatie van mijn perceptie en dus ook van hoe ik communiceer
  • dat mij belangrijkste taak het communiceren is van wat ik wil en het luisteren naar wat de ander wilt
  • dat wat wij willen verschillend is van wat wij nodig hebben want we zijn geen kinderen meer

Bart De Coninck

#transpersonal #transpersonalcoaching #relationship