Hou je niet in

Een getransformeerd ego brengt geen euforie of spirituele extase. We kunnen onze vooruitgang eenvoudig opmerken in het groeiend gemak waarmee we beslissingen nemen.

Vanuit hoe we leerden denken en voelen als kind maken we beslissingen complex. We stellen voorwaarden, blijven wikken en wegen, en stellen beslissingen uit.

Vanuit wat we al transformeerden, is NU altijd het beste moment. Ook voor elke niet-genomen beslissing betalen we een prijs. Het leven is kort.

“Simple, clear, effective” in denken en voelen leidt tot eenvoudige beslissingen. Voorwaarden brengen complexiteit. NU is altijd het beste moment.

Velen onder ons blijven in het beeld hangen dat er meer nodig is vooraleer te bewegen (redding, healing, proces, begrip). Het zou niet verstandig zijn beslissingen te nemen als je je niet ‘goed’ voelt.

Ook therapie en het grote aanbod aan mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling zijn soms ziek in hetzelfde bed. Het proces krijgt alle ruimte en aandacht. Niet datgene wat geleerd is en van waaruit onmiddellijk nieuwe beslissingen mogelijk zijn. Als therapie de illusie voedt dat redding voor het gekwetste deel in ons van buiten dient te komen kan het als excuus dienen om (nog) niet te bewegen. Wat gekwetst is in ons zal zich eindeloos blijven aandienen.

Velen beschouwen “in therapie gaan” als een grote stap. Echter: als het gevolg van “in therapie gaan” niet is dat iemand effciënter beslissingen neemt en eenvoud brengt in zijn of haar voelen, denken en communicatie, is er vermoedelijk vrij weinig gebeurd.

Bart De Coninck

#transpersonal #reconstructive #transpersonaltherapy