Hoe is jouw relatie tot een?

Eten houdt ons in leven. En leven is het allerbelangrijkste voor een mens. Voeding staat symbool voor ‘tot me nemen’, voor ‘ontvangen’.

Virgina Woolf zei:

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well

Net omdat ‘voedsel’ symbolisch staat voor ‘ontvangen’, hebben wij er niet altijd een gezonde relatie mee. Dat kan een haat-liefde relatie zijn, een obsessieve relatie, een relatie die meer lijkt op een innerlijke machtsstrijd dan op een liefdevolle blik op wat ons in leven houdt. Sommigen misbruiken eten als opvulling omdat ze het moeilijk vinden op een andere manier vervulling te vinden. Anderen hongeren zich uit omdat dat hen een gevoel van controle over hun bestaan geeft dat ze niet op een andere manier tot stand kunnen brengen.

Beide polariteiten zitten dus in ons: willen leven, een gezonde honger, eetlust en vervulling, en de neiging naar controle over dat leven, over ontvangen en ook over onze ‘honger’.

Dat maakt ‘onze relatie tot eten’ – ook als het fout loopt – een boeiende bril om meer over onszelf te weten te komen, ons bewustzijn te verruimen en onze perceptie te verbreden.

Hoe is jouw relatie tot eten?

Livia De Vos

#therapie #relatietoteten #psychotherapie #coaching #transpersonal #virginiawoolf