ALLEEN WAT STRUCTUUR HEEFT GEDIJT – Carola Castillo

Dit is één van de belangrijkste natuurwetten. Voor ons mensen is ‘structuur’ niet altijd makkelijk te begrijpen.

Een roos bestaat dankzij de structuur van haar wortels, stengels, takken, doornen, bladeren en bloemen. Zonder die structuren is er voor de roos geen leven. De energie die de roos investeert in de uitbreiding van haar structureel netwerk van wortels, stengels, enz. zal de hoeveelheid leven bepalen die ze vertegenwoordigt en is.

Hier op aarde is structuur het allerbelangrijkste om deel te kunnen nemen aan het leven. Wat is structuur voor ons als mens? Wat zijn onze ‘wortels, stengels, takken, bladeren, …’?

Ons lichaam is de belangrijkste structuur. Je kan stellen dat de besluiten en handelingen van dat lichaam structureel veel belangrijker zijn dan de gevoelens of gedachten die er bij horen. Toch neigen we er vaak toe om wat we voelen en denken als essentie te beschouwen van wie we zijn en ondergeschikt te maken aan wat we besluiten en uitvoeren.

Hedendaagse therapie richt zich niet meer in de eerste plaats of exclusief op de emoties en overtuigingen die in onze cliënten aanwezig zijn. Het leerproces is de belangrijkste focus geworden. Wat leer ik uit hoe ik voel en denk? En wat kan ik van hieruit veranderen? Wat kan ik concreet besluiten? En wat is er nodig opdat ik ook tot uitvoering ga?

Zo leren we gezondere structuren in ons leven implementeren en komen we tot meer eenvoud en helderheid.

Bart De Coninck