Menu NL | FR

Nieuw Samengesteld Gezin: op zoek naar een nieuw evenwicht!

Je woont in een nieuw samengesteld gezin en staat samen met je partner voor de uitdaging om dit in goede banen te leiden. Maar… wat doe je met een verschil in opvoeding? Wat als je het gevoel hebt dat je partner ‘verdwijnt’ zodra de kinderen er zijn? Waar komen schuldgevoel en andere vervelende gevoelens vandaan?

Praktische moeilijkheden en verschillende emotionele belangen leiden dikwijls tot spanningen en frustraties binnen het gezin. Deze komen al gauw tussen de partners te staan en dan is er niet veel meer nodig om van je thuis een stuurloos schip te maken.

Vandaar dat het nieuw samengestelde gezin als ‘microkosmos van multiculturaliteit’ niet anders kán dan oefenen in respectvolle en toekomstgerichte dialoog.
Naast een aantal concrete do’s en don’ts leer je deze dag waar je frustraties vandaan komen, wat ze willen zeggen en wat je er aan kan doen. Zo kan je van je gezin een bijzondere plek maken, een meerwaarde voor wie er deel van uit maakt.

Mogelijke thema’s die aan bod kunnen komen afhankelijk van de interesse van elkeen en de tijd:

• Wat is er zo anders in een nieuw samengesteld gezin? Ik en mijn situatie: hoe ziet mijn gezinssamenstelling eruit? Welke fases dienen we te doorlopen ?
• Verschil tussen kerngezinnen en Nieuw Samengestelde Gezinnen
• De band tussen ouders en kinderen: loyauteiten
• De band tussen (stief) plusouder en de rest van het gezin
• Hoe kun je partnerschap en ouderschap op elkaar afstemmen in een nieuwe relatie? Wat heb ik nodig van mijn partner?

VOOR WIE
Voor iedereen die durft te kijken naar zijn eigen familiesysteem en wil leren. Overhaal je partner om mee te komen! Als koppel haal je er meer uit. Een uitgangspunt in onze visie en werk is dat veel van de oplossingen voor allerlei problemen in het nieuw samengesteld gezin binnen het koppel liggen.

DOOR WIE
Els Struelens en Sonia Maes werken vanuit de Gestaltbenadering

Els Struelens
Zelf maak ik sinds 11 jaar deel uit van een Nieuw Samengesteld Gezin. Ons ouderschap en partnerschap hebben we doorheen de verschillende leeftijdsfases telkens opnieuw moeten afstemmen aan de noden van ons gezin als geheel en individu. Een proces van vallen en opstaan… Het inzicht in de verschillende te doorlopen fasen heeft ons een kader gegeven om op terug te vallen en verder te groeien als gezin en als persoon. Klik hier voor de website van Els.

Sonia Maes
Ik heb geleerd dat zowel positieve al negatieve ervaringen een bron zijn van leren en dus van een evolutie als persoon. Ik woon ondertussen 5 jaar in een Nieuw Samengesteld Gezin waar eenieder zijn plek heeft lopen in ons dagdagelijkse leven.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Data
Vrijdag 14 november 2014
Mogelijke opvolgavonden (wordt met de groep opgenomen of hier interesse voor is)

Locatie
De Ruimte
Vijverstraat 4
1650 Beerse

Kostenbijdrage
1 persoon: 110 euro
per koppel: 200 euro

Inschrijven of meer informatie
Mail je volledige gegevens naar
sonia@eigenkleur.be of bel Sonia op 0475.64.26.58