Helpen is een kunst

Maakt de hulp die ik wil bieden, de ander steviger of zwakker?
Maakt de hulp die ik wil vragen, mij steviger of zwakker?
 
Het is nodig te beseffen dat helpen ook averrechts kan werken. Als basisregel zou je kunnen nemen dat we steeds zoeken naar synergie, naar een samenwerking die berust op 50%/50% investeren. Alle groei op aarde gedijt op synergie, op energieën die samen werken. Hulp waarbij de helper alle energie levert – als we redders worden – , gaat nooit echt langdurig helpen, gaat groei eerder verhinderen dan stimuleren. Groei is een traag en op eerste zicht onzichtbaar proces.
 
Helpers kunnen vanuit hun eigen verhaal verandering willen bij anderen. Ze projecteren hun eigen verlangen naar hulp, steun, begrip of groei op de ander. Toch is het de eigen beschikbare energie van de geholpene, die het ritme van de groei zal bepalen, en niet de inbreng van de helper. Helpers die zich hier niet van bewust zijn raken uiteindelijk gefrustreerd of burn-out. Zij die te veel hulp aannemen zonder zelf kracht te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien, voelen zich onbewust schuldig en keren zich uiteindelijk af.
 
Er is algemeen veel aandacht voor het ‘durven’ hulp vragen. Hulp vragen is een beweging die besef vraagt van kwetsbaarheid. Minder aandacht is er voor het ‘ongepast’ helpen, voor de hulp die niet de waardigheid en de groei van de geholpene steunt maar eerder het onbewust verlangen van de helper om te redden of gered te worden.
 
Bart De Coninck
 
#transpersonal #transpersonalcoaching #reconstructive #helpingisanart